Časopis Delo, 12. 11. 2018:   

Spoštovana predsednica Ustavnega sodišča RS Jadranka Sovdat,

Kljub vsem, včasih nerazumljivim, ne dovolj ustavnopravno argumentiranim odločitvah Ustavnega sodišča je ob moji pravniški izobrazbi, kljub prizadetosti, toliko strokovne doslednosti, da odločitev Ustavnega sodišča ne komentiram. Pa čeprav se Ustavnemu sodišču ni zdelo potrebno obravnavati kršitve pasivne in aktivne volilne pravice določenim volivkam in volivcem v Celju in je raje sledilo pravniško virtuoznim formalizmom Občinske volilne komisije, seveda z namenom izločitve resnega volilnega tekmeca iz volilne kombinatorike, kot je bilo to v Celju v primeru civilne iniciative občank in občanov Odprto Celje. Pobuda za našo ustavno presojo ni bila sprejeta na osnovi 55 b čl. ne glede na dosedanjo prakso US in ravnanje drugih občinskih volilnih komisij. Pa vam ne pišem za to. Hvala bogu, tudi nad US ni samo modro nebo, ampak je še Evropsko sodišče za človekove pravice, katerega pravno zaščito bomo seveda izkoristili.

Sedaj pa k temu, zakaj vam pravzaprav pišem. Za dostojno delovanje demokracije ter vseh sistemov in podsistemov države je nujno zaupanje v strokovno pošteno delovanje US, ki temelji na spoštovanju Ustave in človekovih pravic. Tu se ne sme pojaviti niti najmanjši dvom o strokovnosti, poštenosti, etičnosti, subjektivnosti. Kako je torej mogoče, da se za presojo ustavne presoje iz Celja, najde kot edina možna predsednica senata ravno ustavna sodnica iz Celja. Takoj se namreč postavi vprašanje, ali je iz kakršnih koli razlogov ta oseba še objektivna, neobremenjena. Če mlada ustavna sodnica še nima toliko razvitega občutka, kaj je primerno in kaj ne, in se ni izločila sama, bi to morali narediti vi po službeni dolžnosti. A na to dejstvo bi mogoče še lahko gledali kot na premajhno pozornost.

Vendar se zgodba tu še ne konča. Dan po prejemu odpravka sklepa US, je na obisku v Celju delegacija Ustavnega sodišča iz Avstrije. In kdo je najprimernejši ustavni sodnik za spremljanje delagacije in sprejema pri županu, poleg predsednice US, seveda taista mlada ustavna sodnica, ki je nam v Celju napisala zavrnilne sklepe in seveda z izločitvijo resnih kandidatur za prihajajoče lokalne volitve naredila zavestno ali nezavedno uslugo celsjkemu županu.

Veste, vse velike zgodbe temeljijo na detajlih. In tako tudi ugled US sodišča, za katerega ste najbolj odgovorni vi. In vi niste reagirali pri dveh, za vas očitno malenkostih, ki pa pri ljudeh vzbujajo dvome o čisti strokovni poštenosti in subjektivni nepristranskosti US. Tudi na takšnih malenkostih se gradi zaupanje državljank in državljanov v US kot varuhu človekovih pravic, enakosti, pravičnosti. In to mnenje v Republiki Sloveniji ni ravno najboljše oz. visoko.

Aleš Ilc, Odprto Celje

Deli s prijatelji: