Naša podpora “Podnebnemu štrajku” – v Celju – v petek, 15.3.2019, ob 11.55 – pri Kinu Metropol

Podnebne spremembe niso več nekaj oddaljenega, pred čemer so nas svarili klimatologi komaj nekaj desetletij nazaj. Posledice danes že lahko čutimo tukaj in zdaj na vsakem koraku. Segrevanje ozračja in nepovratno izumiranje vrst se odvijata z bliskovito hitrostjo. Razlog temu pa je naše neodgovorno naraščajoče onesnaževanje v mestih, prometu, industriji, kmetijstvu… po vseh celinah.
Celje spada med okoljsko najbolj problematična mesta v Sloveniji, s tem pa se uvršča tudi v neslaven evropski vrh. Vendar pa v našem mestu res nimamo pravega odnosa do okolja (razen nekaterih društev in civilnih iniciativ). Podnebni štrajk je akcija mladih za podnebno pravičnost, ki bo potekala v 1300 mestih po svetu – zato pričakujemo, da bo jutri ob 11.55 tudi Celje polno štrajkajoče mladine. Kajti, če bodo mladi demonstrirali po celjskih ulicah zaradi varovanja okolja, bo to pomenilo, da so prepoznali tudi to, da je Celje precej onesnaženo. In pričeli se bodo spraševati, kdo je za to odgovoren ter izvedeli, da lokalna oblast. Dolgoletni celjski Župan že več kot 20 let ignorira okoljevarstvene probleme in namerava tako nadaljevati tudi naprej – na občini namreč pripravljajo razne okoljsko problematične projekte oz. posege v naravo (na primer uničevanje drevesnega parka v Medlogu itd.). Odprto Celje podpira takšne demonstracije, ki lahko povzročijo povečano zanimanje prebivalstva za varovanje okolja, kar bo nekoč mogoče opazil celo celjski Mestni svet oz. celjska politika.
Zato podpiramo mlade v njihovih prizadevanjih in pozivamo vse, ki vam ni vseeno, da se skupaj odgovorno zavzamemo za svojo prihodnost in to javno izkažemo jutri – 15.3.2019 ob 11.55 – z enournim ‘tihim’ zborovanjem in druženjem pri Kinu Metropol.
Deli s prijatelji: