Dan pred “podnebnim štrajkom” v Celju ni bilo nobenega javnega obvestila ali poziva na organizirano zborovanje mladih za podnebno pravičnost, ki so bila načrtovana v večini drugih mestih po Sloveniji. Zato smo se v Civilni iniciativi Odprto Celje odločili, da bomo mlade in vse ostale k temu pozvali sami. Naš poziv je k sreči naletel na pozitiven odziv ter pripomogel, da so tudi v Celju mladi prišli na ulice. Veseli nas, da so se dijakinje in dijaki GCC – žal kot edine celjske šole – organizirali in izvedli okoljski štrajk.

Občanke in občani, ki smo se v mestu zbrali, da bi podprli celjsko mladino, pa smo se seveda tudi spraševali, kaj se dogaja v preostalih celjskih šolah, da se dijakinje in dijaki ter učenke in učenci drugih celjskih šol niso organizirano pojavili na celjskih ulicah – še posebej smo pogrešali tiste, ki se predstavljajo kot EKO šole? In tudi reakcije predstavnikov občine so se nam zdele bolj ali manj izsiljene.

Na ulicah pa se je tudi govorilo, da vodstva nekaterih šol mladim naj ne bi dovolila udeležbe, češ da bo podnebni štrajk političen dogodek. Močno upamo, da to ni res. Na nekaterih šolah pa so mladim celo svetovali oz. organizirali njihovo udeležbo v Ljubljani ali Mariboru. In enako so menda ravnale tudi nekatere celjske politične stranke.

Ob tem je nemogoče molčati. Ko so mediji dan pred štrajkom objavili, da Celja ni med slovenskimi mesti, ki bodo organizirala štrajk, se ni zganil nihče razen nas. Vse to kaže na zelo nizko okoljevarstveno kulturo v enem izmed najbolj onesnaženih mest v Sloveniji!

Ali Celjanke in Celjani res pričakujejo, da bo ‘Ljubljana’ reševala vse naše probleme? Varstvo okolja je namreč primarno lokalna zadeva – zato je treba v Celju vzeti stvari v svoje roke, saj sanacija okoljskih bremen v preteklih 20 letih še nikoli ni bila občinska prioriteta in tudi ni videti, da bi to postala, še posebej če bosta še naprej prevladovala pasivnost in strah pred tistimi, ki želijo okoljsko problematično stanje prikriti.

Mogoče bo pa viseči most kaj prispeval k dvigu nad realnost umazanije na naših tleh!?

Ekipa Odprto Celje

Deli s prijatelji: